Izdelava drobljenca za kompostnik

Če pravilno postopate, lahko na vrtu ustvarite popolnoma naraven cikel. To pomeni, da se nobena surovina, ki bi jo lahko smiselno uporabili na vrtu, ne uniči ali zavrže. Ta biološki cikel pa ni pomemben le za ekološke vrtnarje. Tudi vi lahko podprete te naravne procese in tako vrt oskrbite z dragocenimi hranili. Zdrobljeni materiali, na primer vejice, veje in drugi vrtni odpadki, vsebujejo veliko dragocenih hranilnih snovi. Če v drobilniku zdrobite lesne odrezke ali druge ostanke, lahko te snovi ponovno uporabite na svojem vrtu.

Drobilnik: dragocen pomočnik na vrtu

Drobilnik je v veliko pomoč pri drobljenju organskega materiala. Prav nam pride zlasti za veje, ki jih obrežemo spomladi in jeseni. Drobilnik ustvarja sekance, ki jih lahko odlično uporabite drugje na vrtu. S tem se ustvarja naravni cikel, v katerem se surovine ne zavržejo.

Tako lahko na primer zdrobljene veje postanejo mulč za potke ali zastirka za gredice. Iz drobnih vejic z veliko listja pa lahko naredite visokokakovostno mešanico za kompostnik.

Zato je drobilnik nadvse koristna pridobitev. Za vas imamo deset nasvetov, kako ga uporabljati.

Izdelava drobljenca za kompostnik

Če pravilno postopate, lahko na vrtu ustvarite popolnoma naraven cikel. To pomeni, da se nobena surovina, ki bi jo lahko smiselno uporabili na vrtu, ne uniči ali zavrže. Ta biološki cikel pa ni pomemben le za ekološke vrtnarje.

Tudi vi lahko podprete te naravne procese in tako vrt oskrbite z dragocenimi hranili. Zdrobljeni materiali, na primer vejice, veje in drugi vrtni odpadki, vsebujejo veliko dragocenih hranilnih snovi. Če v drobilniku zdrobite lesne odrezke ali druge ostanke, lahko te snovi ponovno uporabite na svojem vrtu.

Drobljenec lahko na primer odlagate v kompostnik, saj se zelo hitro razgradi v kakovosten humus. Poleg tega vsebini kompostnika doda kisik, kar pospeši naravno razgradnjo.

Tako ustvarjen kompost se lahko naslednje leto uporabi kot popolnoma naravno gnojilo. Rastline oskrbuje s hranilnimi snovmi in v tleh shranjuje ogljikov dioksid. Tako tudi vi naredite nekaj dobrega za podnebje.

Izbira ustreznega drobilnika

Če želite izbrati popoln drobilnik zase, morate vedeti, kaj želite z njim drobiti. Če boste morali drobiti predvsem trde in lesne materiale, na primer odrez sadnega drevja ali cvetočih grmovnic, je za vaše potrebe najprimernejši bobenski drobilnik. Z njim brez težav zdrobite srednje debele veje.

Mehkejši rastlinski material se bolje obdela z drobilnikom z rezili. Tudi večje količine listov ali grmičastega zelenja ne bodo nobena težava. S tem strojem lahko odlično obdelate obrezane veje grmovja ali ostanke zelenjave, medtem ko za (debelejše) veje ni najprimernejši.

Če imate na vrtu debelejše veje, je najboljša izbira drobilnik s turbinskim sistemom rezanja. S takim drobilnikom lahko brez vsakršnih težav obdelujete tudi zelo trde in močne veje.

Drobilniki s turbinskim rezalnim sistemom, kot je Bosch AXT 25 TC, so zmogljivi in hkrati prijetno tihi. Z navorom 650 Nm in močjo motorja 2.500 W zlahka drobijo veje debeline do 45 mm v lesne sekance. Taki sekljalniki mehkega materiala ne le drobijo, temveč ga tudi režejo. Zlasti odpadke z veliko listja je mogoče na ta način bolje nasekati.

Dodaten nasvet: Pri obrezovanju dreves in grmovja uporabljajte visokokakovostno in zanesljivo opremo. Tako boste pri delu varni in sproščeni. Z akumulatorsko obrezovalno žago Keo lahko skrajšate enostavno dostopne veje. Veje in vejice na velikih višinah pa boste zlahka dosegli s teleskopskim obrezovalnikom, kot je Universal ChainPole 18. Idealna izbira za obrezovanje sadnih dreves in drugih rastlin so akumulatorske vrtne škarje Pro Pruner.

Uporaba zelenih sekancev kot plasti mulča

Če sekate drobne veje z veliko listja, lahko sekance enostavno spremenite v mulč – zastirko. Takšen sloj mulča koristi rastlinam v zelenjavnih kot tudi okrasnih vrtovih. Razporedite ga v plasti, debeline približno 3 do 5 cm. Ali ste vedeli? Robotske kosilnice podjetja samodejno mulčijo in tako oskrbujejo tla s pomembnimi hranili.

Plast mulča preprečuje, da bi voda z gredic prehitro izhlapela. To pomeni, da je potrebnega manj zalivanja. Mulč tudi ščiti organizme v tleh pred visokimi temperaturami in sušo. Zato se ti lahko prebijejo tudi v zgornje zemeljske plasti in tam opravljajo svoje funkcije.

Poleg tega pri počasni razgradnji mulča v tla prehajajo hranila, ki koristijo vašim rastlinam.

Uporaba zdrobljenih vej kot plasti mulča v gredicah

Rastlinske gredice lahko prekrijete s plastjo mulča iz drobirja, ki nastane iz ostankov brez listja. S sekljalniki z rezili dobite popoln material za mulčenje rastlinskih gredic. Sekljalniki z rezili proizvajajo tanke lesene sekance. Ti se ne razgradijo tako zlahka kot razbiti kosi vej iz bobnastega drobilnika.

Preden zemljo mulčite s tem materialom, jo pognojite. Organizmi, ki živijo v tleh, za razgradnjo lesa potrebujejo veliko dušika. Če zemlje prej ne boste pognojili, se lahko zgodi, da ga rastline ne bodo imele dovolj na voljo.

Zastiranje potk z drobljencem

Za zastiranje vrtnih potk lahko uporabite mulč iz lubja ali pa drobljenec z vrta, ki je povsem brezplačen. Ta material je kot nalašč za potke. Na splošno diši bolj sveže kot kupljen mulč iz lubja.

Po zastrtih potkah boste zlahka prišli do rastlinskih gredic. Hoja po tako urejenih potkah je varnejša, vaši čevlji pa bodo ostali čisti tudi ob močnem deževju.

Skrb za drobilnik in njegovo vzdrževanje

Visokokakovostni drobilniki imajo izjemno dolgo življenjsko dobo. Vendar pa jih je treba negovati in vzdrževati. Kako to počnete, je opisano spodaj.

  1. Pustite drobilnik prosto teči, da preverite, ali so v njem še vedno ujeti ostanki.
  2. Izklopite napravo iz električnega napajanja in odprite lijak (pri drobilnikih z rezili).
  3. Notranjost očistite s krtačo in jo obrišite s krpo.
  4. Z ročno krtačo z rezil odstranite preostanke materiala.

Rezila negujte z razpršilom na oljni osnovi. Če sekljalnik uporabljate pogosto, rezila zamenjajte približno enkrat na leto. Bobenski sekljalniki praktično ne potrebujejo vzdrževanja. Če se učinkovitost drobilnika zmanjša, preprosto prilagodite nasprotno ploščo z nastavitvenim vijakom.

Izdelek je dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo.