Zakaj zrahljati trato?

S preprostim preizkusom lahko ugotovite, če trata potrebuje rahljanje. Z manjšimi grabljami ali kultivatorjem rahlo povlecite po površini. Če na zobeh ostanejo odmrli ostanki trate in koščki mahu, je čas za rahljanje. Tudi veliko plevela je zanesljiv znak, da je trato treba zrahljati. Plevel namreč zavira rast trave. Vzrok je lahko pomanjkanje hranil, po drugi strani pa lahko debela plast travne ruše zmanjša dovajanje zraka trati. Pri tem pomaga rahljanje.

Kako deluje rahljalnik?

Rahljalniki imajo vodoravno nameščeno vreteno ali os. Na njej so relativno tesno skupaj nameščena toga ali vrteča se rezila. Os poganja motor. Rezila se premikajo in zarežejo nekaj milimetrov globoko v trato. Hkrati odstranjujejo mah in odmrle dele travne ruše.

Kaj je pomembno pri rahljanju?

Preden začnete rahljati, mora biti trata popolnoma suha. Rahljalnik nastavite na ustrezno višino. Rezila namreč ne smejo prodreti v površino več kot 3 mm. Z rahljalnikom UniversalVerticut 1100 lahko ustrezno višino preprosto nastavite.

Nato z rahljalnikom čim bolj enakomerno obdelajte celotno površino trate. Najprej jo obdelajte vzdolžno, zaključite pa s prečno obdelavo. V zavojih vodila potisnite navzdol, sicer lahko rezila zarežejo pregloboko in poškodujejo trato.

Kakšen rahljalnik potrebujete?

Bencinski rahljalnik je priporočljiv za večje površine, saj za napajanje ne potrebujete električnega kabla. Poleg tega bencinski rahljalniki pogosto tehtajo več kot električni , kar jim omogoča, da zarežejo globlje v trato.

Precej lažje pa je upravljati električni rahljalnik. Primeren je za manjša, težje dostopna območja, morate biti pa pozorni, da pri delu z njim ne poškodujete napajalnega kabla. Ker pa se rahljalnik uporablja zgolj nekajkrat na leto to ne bi smelo predstavljati prevelike ovire. Če je električni rahljalnik prelahek, ga lahko preprosto obtežite z vrečo peska.

Ročni rahljalniki ne potrebujejo ne elektrike ne bencina, vendar je delo z njimi zelo naporno. Kljub temu so priročni za zelo majhne površine ali posamezne zaplate travne ruše.

Kdaj zrahljati trato?

Pravi čas za rahljanje je od aprila do septembra. Če trato poleti intenzivno uporabljate, jo morate zrahljati spomladi ali pa počakati do poznega poletja. Po rahljanju trata potrebuje nekaj tednov, da si opomore, zato je v tem času ne obremenjujte.

Takoj spomladi ko narcise odprejo svoje popke, začne rasti tudi trava. To je tudi čas, ko je potrebno pričeti z vzdrževanjem trate.  Vzdrževanje začnite z gnojenjem, kateremu po približno dveh tednih sledi prva košnja. Trato sami pokosite na višino 2 cm ali pa košnjo prepustite Robotski kosilnici. Zdaj je trata dobro preskrbljena s hranili in bo rahljanje dobro prestala.

Z rahljanjem ne čakajte predolgo. Maja je pogosto že zelo toplo in suho. Če z rahljanjem počakate do takrat, boste morali trato izdatno zalivati, da jo boste zopet »zaprli«.

Postopek rahljanja trate

Rahljanje je vse kaj drugega kot zapleteno. Spodaj nekaj pomembnih nasvetov:

  1. Rahljajte samo popolnoma suho trato.
  2. Trato pokosite na višino 2 cm.
  3. Nastavite pravilno višino rahljalnika. Rezila morajo prodreti v površino, in sicer največ do globine 3mm.
  4. Zrahljajte celotno trato.
  5. Trato najprej zrahljajte vzdolžno, nato pa še prečno.
  6. V zavojih potisnite vodila navzdol. S tem boste rezila dvignili v zrak in ne boste poškodovali trate.
  7. S površine trate pograbite odmrle dele travne ruše.
  8. Takoj po rahljanju na gole zaplate posejte ustrezno travno seme.
  9. Če trata raste na ilovnati zemlji, po rahljanju nanesite približno 2 cm debelo plast kremenčevga peska. To bo izboljšalo zračnost tal.
Zakaj prezračiti trato?

Poleg rahljanja morate trato občasno tudi prezračiti. Korenine se namreč ob pomanjkanju kisika slabo razvijajo, to pa vpliva na stanje in izgled trave. Če trata ne bo prezračena obstaja tudi velika možnost, da se pojavi mah.

Kaj se zgodi pri prezračevanju trate?

Pri prezračevanju trate zrahljate zemljo pod površino trate. Tako do korenin pride več kisika, hkrati pa voda lažje pronica v notranjost. To pospeši rast trave, jo okrepi in ji da zdrav videz.

Močno obremenjene travnate površine je treba prezračevati enkrat mesečno ali vsaj vsak drugi mesec. Če trate skoraj ne uporabljate, je dovolj, da jo prezračite enkrat na leto.

Katere vrste prsti je treba prezračevati?

Do pomanjkanje kisika lahko pride pri vsaki prsti. Težava se še posebej pogosto pojavlja na ilovnatih tleh. Razlog je drobnozrnata struktura tal. Če so tla obremenjena, se močno zbijejo, zato do korenin ne pride skoraj nič zraka.

V takem primeru je prezračevanje trate smiselno. Vseeno je učinek prezračevanja največji, če ga kombiniramo z drugimi ukrepi. Zelo ilovnata tla je potrebno občasno posipati s kremenčovim peskom.

Kdaj in kako prezračiti trato?

Obdobje, primerno za prezračevanje trate, je od konca marca do začetka oktobra. Za prezračevanje naj bodo tla vlažna, vendar ne mokra.

Kako prezračiti trato?

Za prezračevanje trate imate na voljo tri možnosti:

Če so tla močno zbita le na nekaj mestih, lahko ta mesta popravite z vilami za kopanje. Zobe vil potisnite globoko v zemljo in vile pomikajte sem in tja. S tem nekoliko povečate luknje. Tako ustvarite kanale, po katerih lahko voda in kisik prodirata v tla. Nato te kanale napolnite z drobnozrnatim (kremenčovim) peskom.

Z vilami za prezračevanje ne boste naredili zgolj lukenj, saj imajo votle zobe, s katerimi boste odstranili zemljo. Tako lahko v tla prodre veliko zraka in vode. Tudi v tem primeru lahko nastale kanale napolnite s kremenčovim peskom.

Čeprav lahko trato prezračite tudi ročno, je najlažji način prezračevanje s prezračevalnikom. S prezračevalnikom UniversalRaker 900 trati zelo hitro in preprosto zagotovite svež zrak za »dihanje«.

Prednost prezračevalnikov trat je predvsem ta, da so precej bolj nežni do travne ruše kot rahljalniki. Kljub temu pa neposredna primerjava pokaže, da odstranijo manj maha in manj odmrle travne ruše. Zato je idealna uporaba kombinacije obeh postopkov.

Posipanje s peskom

Da prst ostane trajno rahla ter omogoča dostop vode in kisika do korenin, je poleg rahljanja in prezračevanja, trato spomladi treba posipati s peskom. Na kvadratni meter trate uporabite približno 5 l mivke ali drobnega kremenčevega peska. Pesek poravnajte z metlo ali grabljami.

Dež bo pesek počasi spral v nastale prezračevalne odprtine in tako poskrbel, da bodo kanali za vodo in zrak trajno odprti.

Izdelek je dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo.